Слово не горобець... Може й не вилетіти

  • неділю, 29 січня 2017 р.

    УВАГА! В Україні встановили нові розміри допомоги по безробіттю

    В Україні встановили нові розміри допомоги по безробіттю.
    Тепер вони залежатимуть від того, до якої категорії належить їх одержувач, повідомляє gazeta.ua.
    Нові розміри допомоги встановлено з 1 січня 2017 року. Мінімальні розміри допомоги затверджені постановою Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття.
    «Для безробітних осіб, трудовий стаж яких перевищує шість місяців, допомога по безробіттю становитиме 1160 гривень. Раніше мінімальний розмір допомоги встановлювався у розмірі не менше 80% від прожиткового мінімуму і впродовж року ця допомога могла змінюватися, оскільки прожитковий мінімум теж змінювався», — розповів юрист адвокатської фірми «Горо Лігал» Євген Власов.
    Він додав, що для застрахованих громадян, стаж яких не досягає шести місяців, допомога складе 544 гривні, як і минулого року.
    1212333
    Розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках із середньої заробітної плати безробітного: при стажі до 2 років – 50%, від 2 до 6 років – 55%, від 6 до 10 років – 60%, понад 10 років – 70%», -пояснив Євген Власов.
    Він додав, що розмір допомоги також залежить від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру: перші 90 календарних днів – 100%; протягом наступних 90 календарних днів – 80%; у подальшому – 70%.
    «Допомога по безробіттю виплачується з 8-го дня після реєстрації в центрі зайнятості безробітного. Проте для особи, яка звільнилася з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин, виплата розпочнеться лише з 91-го календарного дня», — пояснив Власов.
    Також безробітний має право на одноразову допомогу для створення бізнесу. Одноразова виплата допомоги по безробіттю дорівнює розміру річної суми допомоги, визначеної конкретній особі. Якщо безробітний вже отримав частину призначеної допомоги по безробіттю, то виплачується її залишок.