Слово не горобець... Може й не вилетіти

  • четвер, 1 червня 2017 р.

    ЄС йде в Україну боротися з корупцією !! З КОГО і з ЧОГО ПОТРІБНО РОЗПОЧИНАТИ!?

    Брюссель – На тлі «безвізу» та нарешті ратифікованої Нідерландами українсько-європейської асоціації, в Україну прибуває з робочим візитом єврокомісар із розширення та сусідства Йоганнес Ган.
    У планах єврочиновника консультації щодо реформ та корупції. Сообщает http://33seconds.com.ua/

    Тим часом, європейські експерти звертають увагу на те, що ЄС зацікавлений у подальшому покращенні іміджу України, а також у чиненні тиску на Київ, який у викоріненні корупції мав би піти грузинським шляхом.

    Дві речі, яких прагнула Україна, а саме «безвіз» та Угода про асоціацію, вже так би мовити, в українців «у кишені». Але ці дві «морквини», адже саме вони донині заохочували Київ рухати єврореформи, тепер вже не будуть такими ефективними, – кажуть експерти в контексті українського візиту єврокомісара з політики сусідства й розширення Йоганнеса Гана.



    За два дні перебування в Україні, член Єврокомісії планує відвідати Київ, Дніпро та Маріуполь і зустрітися з президентом, прем’єр-міністром, членами українського уряду та представниками неурядових організацій. Йтиметься про, єврореформування й боротьбу з корупцією, зокрема каже голова брюссельського бюро аналітичного центру Open Europe Пітер Клепп. На його думку, ЄС повинен знайти інші важелі тиску на Київ, аби прогрес реформ не збавляв темпи.

    «Україні слід більше брати за приклад Грузії, яка хоч і не є ідеальною, однак, має незаперечний успіх у боротьбі з корупцією. Київ просто повинен зменшити роль держави в економіці. Йдеться про приватизацію та обмеження ролі держави. ЄС, і зокрема єврокомісар Ган, мали б підштовхувати українців до цього варіанту. Водночас, не слід припиняти критику речей на кшталт дій українського уряду для ускладнення роботи антикорупційних організацій. Сподіваюся, на зустрічах йтиметься і про це», – зазначив Пітер Клепп.

    Ган і Климпуш-Цинцадзе запустять «Антикорупційну ініціативу ЄС в Україні»

    Саме в четвер Йоганнес Ган та віце-прем’єр з питань євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе інавгурують програму «Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні», на які ЄС виділив 16 мільйонів євро. Відбудуться консультації з керівниками антикорупційних установ та згаданих брюссельським експертом, неурядових організацій, що протидіють корупції.

    Водночас, як припускає Клепп, представник ЄС у Києві працюватиме над приготуваннями липневого українсько-європейського саміту. Сам єврокомісар перед виїздом до Києва зазначив, що везе в Україну такий сигнал: реформи повинні тривати, зокрема в сфері боротьби з корупцією, а також у соціально-економічних галузях, таких як, охороні здоров’я, пенсійній, земельній реформі та створення кращого бізнес-клімату.

    Наступний день своєї робочої поїздки Йоганнес Ган проведе на сході України, чим, каже він, «ЄС ще раз підкреслить свою відданість цілісності та єдності України». В Маріуполі єврокомісар братиме участь у Форумі з питань відновлення Донбасу та відвідає клініку й гуртожиток для переселенців, відбудовані на кошти ЄС. А в Дніпрі у Гана заплановане відкриття регіонального Центру місцевого самоуправління, також профінансованого об’єднаною Європою.

    «Європейцям треба сприяти блокуванню росіян на українському сході» – Монґреньє

    Євросоюз зацікавлений у зусиллях для покращення іміджу України, каже аналітик із французького Інституту Томаса Мора Жан-Сильвестр Монґреньє. Адже хаотична, неорганізована українська держава та побоювання експорту цього хаосу на терени ЄС, одразу беруться «на озброєння» європейськими популістами та антиєвропейськими рухами, зауважує французький експерт-міжнародник. Тож, на його думку, Йоганнес Ган, представляючи співдружність, буде далі продовжувати підтримку Києва та намагання покращити ситуацію на українському сході.

    «Домовленість щодо безвізу, Угода про асоціацію – значну частину роботи ЄС вже зробив, – каже французький експерт. – Тепер слід продовжувати: на тлі протистояння України з Росією, європейцям треба сприяти блокуванню росіян на українському сході. Тим часом, як українські війська перебувають на передовій, треба якомога більше скористатися Мінськими угодами і водночас сприяти тому, щоби Україна докладала всі необхідні зусилля, аби випростатися і перетворитися на привабливу державу».

    Загалом, у Києві український уряд та європейський комісар у розмовах щодо реформ опиратимуться на Угоду про асоціацію, бо саме виконання кожного пункту цієї угоди дозволить прискорити економічні реформи в Україні.

    Процес реформ йде не так, як хотілося б – експерти

    На думку політолога Андреаса Умланда, «Угода про асоціацію частіше є угодою з інтеграції, оскільки українська економіка крок за кроком інтегрується до європейської економічної сфери».

    Photo published for Great expectations between EU and Ukraine after treaty approval
    Great expectations between EU and Ukraine after treaty approval
    Dutch lawmakers approved the European Union’s controversial association agreement with Ukraine on Tuesday, meaning Brussels and Kiev now have to negotiate economic and political reform amid looming…
    Хоча і на думку представників українського уряду, і на переконання європейських політиків та експертів, цей процес відбувається далеко на так швидко, як хотілося б.

    Аналітик з Європейської ради з міжнародних відносин Франциско де Борха Лашерас зауважує, що асоціація «містить важливі політичні положення щодо верховенства права, судової реформи та інших ключових сфер, надії на перетворення яких покладаються на український уряд… Однак є й суперечливі ознаки, що цими днями надходять з Києва, тож питання нині в тому, чи будуть вони повною мірою реалізовані».

    Програма розвитку ООН в Україні пише: «Із нетерпінням чекаємо візиту Гана на Донбас, де ЄС і ПРООН спільно працюють для відновлення і розвитку»