Слово не горобець... Може й не вилетіти

  • четвер, 8 червня 2017 р.

    Рада проголосувала за життєво важливу реформу

    Депутати Верховної Ради нарешті дійшли до медичної реформи. Парламентарії прийняли проекти законів у першому читання. Щоправда, з третього разу.
    Свій голос за проект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» із поправками голови Комітету соціальної політики Людмили Денисової та депутата Андрія Шепка віддали 227 народних обранців, повідомляє «Українська правда«.
    «Щодня в Україні вмирає 1600 людей. Система, яка мала б їх рятувати – не працює… Прийнявши ці законопроекти, ми проголосимо незалежність української медичної системи від радянської спадщини», — виголосила з трибуни виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
    Чиновниця також підкреслила: за роки незалежності в Україні змінилося понад 20 профільних міністрів, за цей час розробили 21 законопроект про медичне страхування, втім користі не було жодної. А українців стало на 10 мільйонів менше.
    «Ми можемо надалі шукати ідеальну модель, але руїна в нас зараз… Час говорити правду: в Україні немає безоплатної медицини. Ми даємо хабарі за все, навіть за пологи. Це все зміниться, ми перейдемо на нову систему», – пообіцяла Супрун.
    Втім, не все так райдужно. Нардеп Олег Мусій під час засідання звернув увагу на той факт, що законопроекти не проаналізував антикорупційний комітет.
    «Законопроект передбачає централізацію всіх коштів, 80-ти мільярдів, що унеможливить надання людям медичної допомоги. Сьогодні пані Супрун виступила із листом від пацієнтки, якій не надали допомоги. Завтра всі будуть писати їй такі листи. Забирати 80 мільярдів із без того жебрацької охорони здоров’я – верх цинізму, тому в альтернативному законопроекті вдалося на 80% зменшити корупційні ризики. Я пропоную відправити на суттєве доопроацювання цей законопроект», – заявив він.
    До речі, Комітет охорони здоров’я медреформу також не підтримав. Його глава Ольга Богомолець назвала проекти законів «киданням пацієнтів під танки».
    «МОН і Кабмін за рік не спромоглися визначитися, що буде входити у базовий гарантований пакет медичної допомоги, скільки потрібно буде платити людям по співоплаті. Зараз ми даємо людям додаткові тарифи», – зазначила вона.
    Натомість, комітет підготував власний пакет законопроектів, який презентує 9 червня.