Без автівки, з обмеженим бюджетом та... пішки до країн Євросоюзу. На Львівщині для мандрівників діє пункт пропуску "Шегині", що межує із Польщею. Звідти до найближчого міста – всього 10 кілометрів.
Для тих, хто збирається до Європи, найбюджетніший варіант перетину кордону – піший пункт пропуску "Шегині – Медика". Тут ви не залежите від транспорту. А вже в сусідній країні від кордону курсує дешевий громадський транспорт, яким можна дістатися до найближчого автовокзалу. Щоправда, перетин тут можна порівняти із квестом.
Упродовж доби цей пункт перетинають майже 10 тисяч людей. І більшість з них, констатують прикордонники, це учасники малого прикордонного руху (МРГ), які переносять дешевший крам на продаж до Польщі.
"У більшості – це люди, учасники МРГ, і вони перетинають кордон у побутових цілях. Деякі можуть перейти кордон понад два рази за добу", – розповідає речник Мостиського прикордонного загону Іван Галкін.
Через це подекуди у чергах доводиться стояти понад 6 годин.
Поруч із пішим переходом – автомобільний пункт пропуску. Автівок тут менше, ніж людей на пішому. За годину проїжджає близько сотні машин. Прикордонники кажуть, що готові обслуговувати більшу кількість мандрівників
"Ми готові приймати ту кількість людей. Ми працюємо понаднормово. Я мав би оформити за зміну 700-720 чоловік. На даний момент я вже оформляю 1000-1200", – каже інструктор прикордонного контролю Іван Гаталяк.
Прикордонники запевняють, що в разі збільшення напливів виходять на польських колег з проханням про пришвидшення і збільшення робочих місць для більш комфортного перетину кордону.
Наскільки готові міжнародні пункти пропуску України з країнами ЄС до роботи в посиленому режимі, стане відомо вже у неділю. З нуля годин 12 червня почнуть діяти нові правила поїздок до Європи. Джерело 5.ua
д