Слово не горобець... Може й не вилетіти

  • суботу, 20 травня 2017 р.

    Кого на виборах може перемогти Порошенко: думка експерта

    У Порошенка є шанси виграти президентські вибори. Ця кампанія повинна бути зовсім іншою, ніж у 2014 році. Стратегічною лінією для Порошенка має бути виведення в другий тур прийнятного спаринг-партнера, у якого можна виграти вибори. Один з них – лідер "Опоблоку" Юрій Бойко, а іншим Порошенко може і програти.
    Таку думку сайту "24" голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.
    Як зауважує експерт, в Україні не було президента, який би не планував обратися вдруге. Але вдалося повторно виграти тільки Леонідові Кучмі.
    З іншого боку, вважає Фесенко, прогнози поки рано давати. За два роки може дуже багато змінитися, і починати кампанію зараз – відвертий фальстарт. Наразі це розігрів поля, на якому будуть виростати майбутні кандидати. Крім того, зараз в Україні дуже специфічна ситуація – 2/3 українців нікому не довіряють.
    "Жоден із нинішніх політичних лідерів не має навіть 20% підтримки тих, хто збирається йти на вибори. Значна частина українців не знає, за кого голосуватиме. Може виникнути в політичному житті країни ситуація, яка суттєво вплине на розстановку сил і рейтинги лідерів", – зауважує експерт.
    Інша проблема, яку доведеться вирішувати Порошенкові, наголошує політолог, – як нейтралізувати найбільш небезпечних конкурентів. Таким сьогодні для президента є Юлія Тимошенко.
    Тимошенко за законами політичного серфінгу зловила популістську хвилю. Збідніле, іноді озлоблене населення, розчароване владою. Частина цих людей знову тягнеться до Тимошенко, яка вміє грати на таких настроях. Тому, крім того, кого вивести у другий тур, інше завдання команди Порошенка – як нейтралізувати Тимошенко,
    – переконаний Фесенко.
    Володимир Фесенко не виключає появи на виборах "темної конячки". Порошенко, нагадує він, став фаворитом президентських виборів у 2014 році досить неочікувано. Після того, як уже після Майдану просіли рейтинги опозиційних лідерів – Яценюка, Кличка і Тягнибока. І, як зазначає експерт, Порошенко цим блискуче скористався. Адже його не вважали фаворитом ще в лютому 2014 року. Тому сильне розчарування українцями в політичних елітах може стати причиною появи людини поза системою.
    "Можуть виникнути ситуації, які можуть сприяти появі нового фаворита, "темної конячки". Це може бути фігура, яка не має шлейфу минулого, навантаження скандалами, конфліктними ситуаціями. Повинен бути яскравий, цікавий, свіжий новачок", – наголошує експерт.