Слово не горобець... Може й не вилетіти

  • середу, 31 травня 2017 р.

    Заборона "ВКонтакте": авторитетне американське ЗМІ пояснило сенс блокування російських сайтів

    Коли Україна заблокувала для своїх користувачів російську версію Facebook ("ВКонтакте"), то пішла на радикальний крок у кібервійні з Росією.
    Про це пише Wall Street Journal, лояльне до Республіканської партії США.Повідомляє 24tv.ua
    Видання нагадує, що Україна своє рішення пояснили тим, що заборонені сайти слугують російській пропаганді. Водночас експерти з кібербезпеки у свою чергу наголошують, що соцмережі становлять ще більшу небезпеку, оскільки стають стартовими майданчиками для хакерських атак.
    Фахівці пояснили, що завдяки соціальним мережам хакери збирають особисті дані про людей, яких збираються атакувати. Окрім того, соцмережі використовуються як платформа для розміщення шкідливих програм.
    В статті американського видання наголошується: "В Україні схожі атаки могли мати смертельний характер".
    У статті також мовиться, що після того, як на Донбасі почалася війна, компанія зі США з кібербезпеки CrowdStrike виявила, що російські хакери, пов'язані з групою APT 28, поширили через "ВКонтакте" вірус для додатка для Android.
    Шкідлива програма проникла в програмне забезпечення для українських артилеристів, яке розробив Ярослав Шерстюк. Програма дозволяла розрахувати дані для наведення українських гаубиць. Проте російський вірус дозволив зламати програму і визначати місце розташування української артилерії, щоб потім російські сили могли завдати удару по них.
    Окрім того, видання нагадує, що в 2016 році російські хакери спробували навіть вивести з ладу електропідстанцію в Києві. Також ще одна група кібершпигунів із Росії Sandworm влаштувала атаку на електромережу в Західній Україні.
    "Випадки в Україні дають можливість отримати інформацію про противника до того, як він влаштує нові атаки на Заході", – зазначив аналітик компанії FireEye Джон Халтквіст.
    Він зазначив, що шкідливий код Sandworm, виявлений в Україні, був помічений і в електроенергетичній мережі США.